Er gaat veel niet door in deze tijd. Bioscopen zijn gesloten. In restaurants en cafés kun je niet meer terecht. Concerten en theatervoorstellingen zijn afgelast. Logisch dus dat ook de Ontdek de Zorg week is afgelast. Wat eerder ‘de week van zorg en welzijn’ heette, zou zich dit jaar in alle veelzijdigheid presenteren onder de nieuwe naam.
Want de zorg is op zoek naar nieuw personeel. Denk aan zij-instromers en herintreders. De week zou zich vooral richten op werknemers die verleid moeten worden tot (opnieuw) werken in de zorg. Naar mensen met een X-factor is Zorg en Welzijn niet op zoek, het gaat om de aanwezigheid van de Z-factor. Een soort gevoeligheid voor de medemens die je niet vindt in boekjes. Zoiets leer je niet, zoiets heb je.
En hoewel deze coronacrisistijd van alles overhoop haalt, het maakt ook duidelijk hoe belangrijk werken in de zorg is. Het land zou zonder een goed functionerend zorgstelsel nu reddeloos verloren zijn. En dat realiseert iedereen zich. We zien artsen en verpleegkundig personeel onder grote druk hun werk doen. We zien hoe zij uiteindelijk ons land draaiend houden. Nu zien ook de mensen zonder kinderen hoe belangrijk de medewerkers in de kinderopvang zijn. We zien ouderen die het zonder hun specifieke opvang moeten zien te stellen.
Hoe lastig en onbarmhartig zo’n virus ook is. Deze periode onderstreept het belang van goede zorg op een heel intensieve manier. Als het virus er niet was geweest, was dinsdag 17 maart een van de dagen uit de week van Ontdek de Zorg geweest. Een dag waarop waarschijnlijk net als in voorgaande jaren met open dagen, workshops en voorlichtingen de nodige aandacht gegenereerd zou zijn voor de zorg en het werken in deze beroepsgroep.
Nu klonk er om 20.00 uur een landelijk applaus voor de zorg en haar medewerkers.
De week mag dan afgelast zijn, Nederland is door het coronavirus doordrongen van het belang van zorgverlening. De zorg is ontdekt. Daar was geen week voor nodig.
18 maart 2020
Gea Spiegelenberg
Adviseur Leerwerkloket Twente
Pim Naafs, eigenaar Eetcafé Readthuys, heeft op heel eigen wijze zijn collega's geholpen om de Coronatijd door te komen.
"Hoe mooi zou het zijn als we in Nederland werkzekerheid kunnen bieden. Een baan kan verdwijnen, maar dat iedere werkzoekende weet dat hij weer aan de slag kan, in de eigen of in een andere sector." Aldus Prof. Dr. Ton Wilthagen tijdens de uitzending van Werkplein TV van 19 november.
Rijschool Brünen, een mooi voorbeeld van een Leven Lang Ontwikkelen in het MKB!